Una mica d’història

Tot sembla començar un setembre de 2004 quan vaig ullar en una revista un paràgraf on es parlava sobre Blogs. Més tard un documental sobre uns hackers de Barcelona em va ensenyar com en podia ser d’interessant un blog. A finals d’aquest mes, concretament el dia 27, escric el primer text al qual seguiran 2 més, que acabaran formant el weblog del mes de setembre de 2004, un weblog no gaire interessant però era el primer.

Weblog
Bloc LlapisLa idea de perquè un weblog i no un blog no sabria definir-la. Bàsicament volia deixar clar que no era pas un blog com fins llavors s’entenia (un lloc on penjar fotos, videos, textos,… sobre la teva experiència a la xarxa), sinó simplement un weblog: web (com un entramat de pàgines) i log (registre). El weblog seria un espai on publicar-hi textos (filosofades vàries, paranoies nocturnes, reflexions esotèriques,…) que classificaria per dies i que acabaria penjant un mes més tard en una única pàgina en HTML. Els textos els escrivia a les tantes de la nit quan tenia insomni, per això el seu contingut era bastant esotèric (incomprensible per a la gran majoria), més tard textos d’aquest estil continuarien publicant-se esporàdicament al bloc. En els textos també hi colava alguna frase que m’inspirés aquella nit, o alguna lletra d’alguna cançó que pogués reflectir com em sentia o que signifiqués alguna cosa en aquells instants per mi.

Més tard al weblog s’hi va afegir un arxiu amb totes les pàgines publicades fins aleshores (accessibles a traves d’un menú i classificades segons l’any i el mes) per a que qui volgués pogués consultar publicacions anteriors. I tot això anava a parar aquí. Era una feina feixuga la d’anar maquetant mensualment cada pàgina, però amb els anys vaig anar uniformitzant els estils en un principi anàrquics i més tard va venir CSS i la cosa ja era més fluida.

Bloc
PàginaPerò entre 2005 i 2006 (no ho sabria precisar), Mozilla Firefox entra a l’ordinador de casa per pura curiositat meva. I amb ell el programari lliure. No seria fins a ple 2006 que començaria a conèixer qui és Richard Stallman i que ja experimentaria més directament amb GNU/Linux. Va ser més o menys així com em vaig enganxar a el tema del programari lliure.

Tot això em va fer intuir que potser el weblog era bastant estúpid, que quedava en no res. Que tenir un espai on publicar coses podia ser més que un mur de les lamentacions, a més, tenia ganes de divulgar el que descobrís en el món del programari lliure. Em va anar habitant la ment la idea de crear un blog. I just en aquells temps Tinet creava el seu servei de blocs. Començar-lo se’m va fer estrany: 3 any amb un webloG i acabava amb un bloC, però vaja, vaig vacil·lar pocs dies. Així va néixer el Bloc de l’Aniol, que conviuria uns 2 anys amb el weblog. No vaig deixar de banda el weblog, almenys de moment. Al Bloc hi anaven a parar vídeos, imatges, i demés coses; al weblog hi anava a parar el que des d’un principi hi havia posat. Així seria durant una colla de mesos. Però poc a poc el weblog anava quedant abandonat, fins que al final seria el Bloc el que el suplantaria. A aquest fet hi va ajudar el crear la categoria Depressiu/Paranoic/Obscur/….

El weblog, acabaria amb les lletres de I si canto trist, Tossudament alçats i Jo hi sóc perquè tu vols ser-hi de Lluís Llach (feia poc que aquest havia fet l’últim concert a Verges) i amb la frase: “I tot plegat perquè? Si no hi ha un ‘perquè’, no hi ha motiu pel qual afrontar una cosa. No hi ha demà.”. Era el recull del mes d’abril de 2007 que pujaria al servidor al maig. Dia a dia vaig començar a modificar la pàgina d’entrada suprimint gradualment l’accés a l’arxiu i finalment a l’últim weblog, fins a deixar-hi la pàgina que hi ha ara.

A l’estiu de 2007 només estaria actiu el Bloc, el qual compliria un any de la seva creació.

Blog
Pàgina webPerò no tot acabava aquí, ni molt menys. Feia temps que havia anat seguint el naixement de Bloctum, i m’atreia cada cop més el sistema WordPress.

No és que el servei de Tinet fos deficient, ans el contrari, per qui vol un blog bàsic i un sistema simple i clar, el servei de Tinet pot ser vàlid. Però jo tenia ganes d’explorar el sistema que gran part dels blogs fan servir i que permet entre d’altres coses, poder afegir widgets (a través d’un plugin: Widgets Sidebar) amb un simple codi “HTML”. Així que em vaig posar a registrar-me a Bloctum i a provar WordPress a veure com anava la cosa.

A Bloctum vaig anar preparant el trasllat de coses i configurant-ho fins a on sabia. També vaig anar creant pàgines amb contingut “estàtic”, que en el sistema de Tinet això no ho podia fer. És així com comencen a aparèixer les pàgines: Sobre mi, Sobre el Blog, Enllaços, Manuals,… Un cop fet tot i amb algunes entrades ja programades al blog de Bloctum (per no deixar als lectors “orfes” per massa temps), vaig acabar posant el missatge de trasllat al blog a Tinet.
Amb el temps acabaria traslladant entrades antigues del blog que tenia a Tinet, a el que tenia a Bloctum.

Podríem dir que al setembre de 2007, és el moment just en que abandono el servei de blogs de Tinet i sóc ja a Bloctum. No se’m va fer gaire fàcil el trasllat, malgrat la il·lusió que tenia per utilitzar WordPress. A Tinet fins i tot havia sortit a la secció de webs recomanades, cosa que em va fer molta il·lusió. Però havia de pensar en que ara era a Bloctum. Podria haver anat a WordPress.com i així ampliar la comunitat de catalano-parlants que hi ha, però no me’n fiava gaire ja que moltes funcions són de pagament i tampoc no s’assegurava l’atenció possiblement més personal i directa de Bloctum.

Durant l’any 2008 i 2009 vaig anant obrint perfils i comptes a noves pàgines webs i portals. Diversificant la meva activitat a internet.

[…]

Anuncis